КОСТАДИН БОНЕВ СПЕЧЕЛИ С „ПОТЪВАНЕТО НА СОЗОПОЛ” СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО ЗА НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР НА OXFORD FILM FESTIVAL 2016

 

На 13-я OXFORD FILM FESTIVAL, който е посветен на изкуството на независимото кино и който се състоя от 17 до 21 февруари 2016, КОСТАДИН БОНЕВ спечели СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО за НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР НА ИГРАЛЕН ФИЛМ със своя филм „ПОТЪВАНЕТО НА СОЗОПОЛ”.

Наградите „Оскар”: Най-после справедливост за Мориконе и Лео ди Каприо!

Нетрадиционен спектакъл с вълнуваща развръзка предложиха през тази година най-престижните награди в света на киното – „оскарите”. Традиционният блясък беше допълнен от остроумен хумор и от непринуденото присъствие на черния комик Крис Рок – водещ на церемонията. 

След дълги години, през които почти докосваше наградата, композиторът Енио Мориконе увенча славната си кариера с „Оскар” за музиката към "Омразната осморка". Залата посрещна с бурни аплодисменти и ставане на крака обявяването на неговото име в категорията за филмова музика. 
Той стана най-възрастният носител на наградата от нейното учредяване досега.
Видимо развълнуван, Мориконе поздрави от сцената всички номинирани и отличи поименно своя колега Джон Уилямс.

Другата голяма въпросителна – дали Леонардо ди Каприо този път ще спечели „Оскар” за мъжка роля, получи отговор броени минути преди края на церемонията. След поредица от номинации, през тази година журито му присъди ценната статуетка за изпълнението му във филма „Завръщането”.

Като най-добър филм беше отличен „Спотлайт” на режисьора Том Маккарти.

Наградате за режисура очаквано отиде при Алехандро Иняриту за „Завръщането”. 
Екипът на филма се поздрави и с отличие за операторско майсторство - на Емануел Обецки.

За женска роля беше отличена Бри Ларсън за ролята й във филма „Стая”.

Като актриса в поддържаща роля беше наградена Алисия Викандер за образа й в "Момичето от Дания", а за поддържаща мъжка роля беше отличен британецът Марк Айлънс за участието му в „Моста на шпионите”.

 

 

София е новият "Град на киното" в мрежата на ЮНЕСКО

София е новият "Град на киното" в мрежата на ЮНЕСКО "Творчески градове".

Титлата се присъжда на градове, които имат изградена инфраструктура под формата на студиа и салони, традиция в кинопроизводството и организирането на фестивали, както и съществено филмово наследство.

Тя означава, че София трябва да работи съвместно с останалите членове в мрежата за развитието на кино сектора.

Творческите градове са общо 69 и се разпределят в седем категории: Традиционнни занаяти и фолклор, Дизайн, Кино, Гастрономия, Литература, Медийни изкуства и Музика. Членството е дългосрочно.

unesco

 

Новините 2009


НАГРАДА ЗА "ЕВРОПОЛИС: ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА" В ЛОС АНЖЕЛИС

На кинофестивала "Los Angeles Reel Film Festival" в Лос Анжелис, САЩ, в края на месец декември 2009, българският документален филм на режисьора Костадин Бонев, по сценарий на Влади Киров, "Европолис: Градът на Делтата" бе отличен с Почетен диплом. На този фестивал филмът бе номиниран в шест от общо деветте категории, а именно, за най-добър филм, за най-добра режисура, за най-добър сценарий, за най-добра операторска работа – на Константин Занков и Димитър Митов, за най-добър монтаж – на Тома Вашаров, и за най-добра музика – на Николай Иванов.

ЧЕСТИТО!

Новините 2008


"АЛО, ТАКСИ" НА ИВАН ВЕСЕЛИНОВ С НАГРАДА ОТ BALKANIMA В БЕЛГРАД

Новият анимационен филм "Ало, такси" на известния български режисьор Иван Веселинов спечели Специално отличие на журито за най-добри образи на Международния фестивал за анимационни филми BALKANIMA' 2008  в Белград.

Това е второто отличие, което Иван Веселинов получава на този фестивал. През 2006 година той получи Награда за принос към анимационното изкуство в България и на Балканите.

ЧЕСТИТО!

Новините 2007


ФИЛМЪТ "ЕДНА СТУДЕНА КОКА-КОЛА ПРЕЗ СТУДЕНАТА ВОЙНА"

СПЕЧЕЛИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА "БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА 2007"

На Фестивала на медийни продукти за българската евроинтеграция Голямата награда БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА 2007 за телевизия получи филмът на БНТ "Една студена кока-кола през Студената война", в лицето на авторите: сценаристите Ирина Недева и Евгения Атанасова, режисьора Дамян Петров и оператора Венцизар Миленков, заради пресъздаване на противоречията на една цяла епоха през личната съдба на много интересен герой.
Специалната Награда на Институт "Отворено Общество" получи независимият продуцент АРЕНА МЕДИА за филма "Болната планета" и поредицата "Криво огледало" заради способността да идентифицират важни проблеми и да ангажират общественото внимание с впечатляваща творческа фантазия.
Специалната награда на Регионален исторически музей Русе получи филмът "Дивният флорентинец" на РТВЦ Русе за творчески постижения на екипа на филма и за отбелязване на 35-годишнината на РТВЦ Русе.
В категорията "документални филми": "Домът на Карин" с продуцент Ц.С.М. ЕООД получи поощрителна награда за независим продуцент заради необичайния поглед към разкриване на проблемите на болните деца
"Пътят на Калееви" на Мартина Чачевска от телевизия СКАТ получи награда в категорията за национална телевизия, за достоверно пресъздаване на малко известни факти от българската история.

75.godini.spisanie.kino

© 2023 СБФД - Филмова академия. Всички права запазени. Web Design by Parabaleum.com