Новините 2011

НАГРАДИТЕ НА НОВОТО БЪЛГАРСКО КИНО

У НАС И ПО СВЕТА


НОВИНИТЕ ОТ FERA - ФЕДЕРАЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КИНОРЕЖИСЬОРИ

НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ЗА КИНО КЪМ ИА "ФИЛМОВ ЦЕНТЪР"- ДОКУМЕНТИ

ЗАКОН ЗА ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ИА "НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР"


ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ

Прочети: Правилата на Филмовата академия;

Споразумението между 10 филмови организации


Публикациите за българското кино от Павлина Желева

на сайта на FILM NEW EUROPE и в International Film Guide - the links

 


ТРЕВОГА ЗА БЪЛГАРСКОТО КИНО И

БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

2009 - 2010 - 2011

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ:

http://www.filmmakersbg.org/trevoga-kultura-bg.htm


Drugotokino 384x90 САЙТЪТ ЗА НЕЗАВИСИМО КИНО

на Красимир Кастелов

http://drugotokino.bg/


.....film real2.....

САЙТЪТ С КРИТИЧЕСКИ РАЗМИСЛИ ЗА КИНОТО

от света между посткомунизма и демокрацията

на Искра Димитрова

http://www.extremno.com/~bgfilm/filmbg.htm


prezarezhdane kinomania 2011

25-та КИНОМАНИЯ'2011

ндк, зала 1, НДК, кино "Люмиер", Дом на киното

Всичко на: http://kinomania.bg/

Филмът на Уди Алън „Полунощ в Париж”

подгрява „Киномания 2011” на 9 ноември 2011

под мотото „презареждане” Киномания' 2011

стартира на 11 ноември 2011

с италианската романтична комедия „Учебник по любов 3” на Джовани Веронези

КЛАСИЧЕСКИ УДОВОЛСТВИЯ

ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ

БРИТАНСКО КИНО

ИТАЛИАНСКО КИНО

ФРЕНСКО КИНО

ДОКУМЕНТАЛНО КИНО

ФИЛМИ ЗА ПРИРОДАТА

ЕКРАНИЗАЦИИ

МУЗИКА

ДЕТСКО КИНО

Два поредни уикенда безплатни детски филми на Киномания 2011

КУЛИНАРНО КИНО

Мартина Вачкова, Любомир Нейков и Владо Пенев ще представят

кулинарните филмови шедьоври във фестивала

Киномания в сряда вечер

Киномания с целогодишно продължение в сряда вечер от 19 часа в кино "Люмиер", НДК

Ежеседмичната програма започва с рубриката „Ново българско кино”

Вижте: http://kinomania.bg/index.php?view=categoryevents&id=13%3Awed-night&option=com_eventlist&Itemid=30


„СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ”

продължава в Дома на киното със семестъра Есен 2011

Програмата: http://www.filmmakersbg.org/SFFU_Esen_2011.doc


НАГРАДИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ В БЕРЛИН НА 3 ДЕКЕМВРИ 2011

 www.europeanfilmawards.eu


ГИЛДИЯТА НА ФИЛМОВИТЕ КРИТИЦИ КЪМ СБФД ПОДКРЕПЯ

АПЕЛА НА ТУРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ КРИТИЦИ

ЗА СПАСЯВАНЕ НА КИНОТЕАТЪР „ЕМЕК” В ИСТАНБУЛ

На 23 декември 2011 Антония Ковачева, председател на Гилдия „Критика” към Съюза на българските филмови дейци, изпрати писмо с обръщение към турските власти и към Министъра на културата и туризма в отговор на апела на колегите от Турция, в което се казва, че всички членове на Гилдията на българските филмови критици, заедно със Съюза на българските филмови дейци, категорично подкрепят международната кампания в защита на Кинотеатър „EMEK” в Истанбул, за да бъде той съхранен като паметник на културното наследство и като традиционен дом на Международния филмов фестивал в Истанбул.


"HOLLYWOOD REPORTER" ХАРЕСВА "TILT"

Българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм "TILT" на Виктор Чучков - син се радва на положителна рецензия в едно от най-авторитетните световни издания "Hollywood Reporter".

Прочетете на: http://www.hollywoodreporter.com/review/tilt-film-review-275100


„ХОТЕЛ РАЙ” СПЕЧЕЛИ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО В МАРСИЛИЯ

На PriMed 2011 – Средиземноморския фестивал за документално кино в Марсилия, „Хотел Рай” на София Тзавелла бе отличен със Специалната награда на журито в състезание с над 320 филма от около 50 страни.

ЧЕСТИТО!


СЪЮЗЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ

ПОЛУЧИ ЗЛАТНОТО ОТЛИЧИЕ GOLDEN STAMP ЗА ПРИНОС КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ МЕНИДЖМЪНТ В КУЛТУРАТА

На Официална церемония на 30 ноември 2011 година The Council of European Scientific and Cultural Community (Съветът на европейската научна и културна общност) обяви за почетен член и връчи GOLDEN STAMP (Златен печат) на Съюза на българските филмови дейци, в лицето на неговия председател, изтъкнатия кинорежисьор Георги Стоянов, за завоювания висок престиж на творческата организация и като обществено признание за приноса й в развитието на българската култура. С този GOLDEN STAMP ще се подпечатват всички важни документи на Съюза на българските филмови дейци в кореспонденцията с институциите в страната и с Европейския съюз. Това е третата европейска награда за СБФД, след двете Награди ERASMUS'2007 от ESEC - Европейското общество за образование § комуникация.

Вижте наградата и самия Златен печат на: http://www.filmmakersbg.org/ , или на: http://www.filmmakersbg.org/ubfm-eng.htm.


ПОДСЛОН” СПЕЧЕЛИ ТРИ НАГРАДИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Филмът "Подслон" на Драгомир Шолев спечели цели три награди на 13-я Фестивал на европейското кино в Есон, Франция – Голямата награда за най-добър европейски филм, Наградата за мъжка роля, която актьорът Цветан Даскалов получи лично на Официалната церемония на 27 ноември 2011, и Наградата на студентското жури за най-добър филм.

ЧЕСТИТО!


“СЪНУВАМ СТАРЦИ” СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ФИЛМ НА ФЕСТИВАЛА НА ПЛАНИНАРСКИЯ ФИЛМ

На Международния фестивал на планинарския филм 2011 в Банско филмът на Адела Пеева „Сънувам старци” спечели Наградата за най-добър български филм. Това е поредната награда за филма след отличаването му в Лондон и Белград.

ЧЕСТИТО!


„TILT“ С НОВИ ДВЕ ОТЛИЧИЯ НА "CINE DAYS"

Стартира и рекламната кампания на лентата в САЩ

Филмът "TILT" на братя Чучкови спечели две награди на Десетия юбилеен международния фестивал на европейския филм „CineDays“ в Македония, в който участваха 70 филма от цял свят, сред които „Полунощ в Париж” на Уди Алън и „Меланхолия” на Ларс фон Триър. На церемонията по награждаването на 20 ноември 2011 режисьорът на филма Виктор Чучков-син получи Наградата за най-добър балкански филм и Наградата за операторско майсторство, присъдена на оператора на „TILT” Рали Ралчев. ЧЕСТИТО!

Братя Чучкови се върнаха само преди няколко дни от Лос Анжелис, където "TILT" беше представен в рамките на пазара „American Film Market“ в Санта Моника. Чрез европейската организация European Film Promotion (EFP), филмът (българското предложение за чуждоезичен „Оскар”) имаше прожекция за членовете на Академията за „Оскар“, която бе посетена от най-много зрители в сравнение с останалите заглавия, представени от EFP, по данни на организацията. По този повод излязоха реклами на филма в специализираните киноиздания - "Variety", "Hollywood reporter", "Screen Daily". Филмът имаше и още 3 прожекции в района на Лос Анджелис. Една за българите, живеещи там, организирана от генералния консул Марин Димитров и с помощта на българската църква "Св. Георги". Както и две прожекции на фестивала „Напа Вали“ (Napa Valley), където филмът беше представен в програмата "Световно кино" (World cinema). "По този начин стартирахме кампанията си за популяризиране на филма в САЩ, защото само така можем да разчитаме да влезем в номинация за „Оскар“. Преди тези прожекции се обърнахме към местна PR агенция, която движи нещата там, както и създадохме специални рекламни материали. Правим всичко това, защото, за да имаш шанс, все пак трябва да те забележат. Ще имаме още поне две прожекции за представители на Академията, една от които в Сохо Хаус, много престижен клуб за членовете на Академията“, споделя продуцентът Борислав Чучков. "А през януари сме поканени на Международния фестивал Palm Springs, който ще се състои непосредствено преди финалното гласуване за номинациите“, допълва продуцентът.


Иво Драганов представи новата си книга

"Особености на телевизионния мениджмънт"

На 17 ноември 2011, в Кино „Одеон”, проф. Иван Георгиев Гец от НБУ представи новата книга на д-р Иво Драганов „Особености на телевизионни мениджмънт”. Пред представителите на академичната общност, колеги и приятели, от своя страна авторът Иво Драганов сподели водещите свои виждания и идеи за нейното създаване.

Вижте премиерата на: http://video.bgnes.com/view/29040


НАГРАДАТА „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” ЗА 2011 ГОДИНА

БЕ ПРИСЪДЕНА НА ХРИСТО ГАНЕВ

Прочетете словото на Христо Ганев: http://www.filmmakersbg.org/Hristo-Ganev.htm

Високата държавната награда, учредена през 2000 година, на 15 ноември 2011 бе връчена от министър-председателя Бойко Борисов на големия български киносценарист Христо Ганев за „духовното, гражданското и художественото изграждане на българското филмово изкуство и за неговото международно признание”.

Носители на това престижно отличие от 2000-та година насам са проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов – повечето, за гордост на българското кино, творчески свързани с него.

ЧЕСТИТО!


НАГРАДА В ОХАЙО ЗА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ „АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ”

На CHARGIN  Documentary Film Fest, 12 – 16 октомври 2011, в Охайо, САЩ, документалният филм на Момчил Карамитев/Max Freeman „Апостол Карамитев” е отличен с Community Documentary Award – Honorable Mention. За филма излезе и статията "Max Freeman: un film sulla vita di Apostol Karamitev, un Mastroianni Bulgaro" в италианското списание "SPECCHOIOECONOMICO", която може да прочетете на http://www.specchioeconomico.com/.

ЧЕСТИТО!


АВАРИЙНО КАЦАНЕ” СПЕЧЕЛИ GRAND PRIX В БЕРДЯНСК, УКРАЙНА

На 14-я Международен филмов фестивал в Бердянск, Украйна, през октомври 2011, „Аварийно кацане” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, сценарист и продуцент Васил Барков, спечели GRAND PRIX в конкурса за телевизионни игрални филми и сериали.

ЧЕСТИТО!


АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРОВ СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА ОПЕРАТОРСКАТА РАБОТА В „ОЩЕ НЕЩО ЗА ЛЮБОВТА” В БЕРДЯНСК, УКРАЙНА

На 14-я Международен филмов фестивал в Бердянск, Украйна, през октомври 2011, в конкурса за пълнометражни игрални филми Александър Лазаров спечели Диплом за най-добра операторска работа във филма на Магдалена Ралчева „Още нещо за любовта”.

ЧЕСТИТО!


„СКАЛИТЕ ПРОГОВАРЯТ” ПРОЖЕКТИРАН В ПАРИЖ

На 11 октомври 2011, в Българския културен институт в Париж, пред френската културна общественост, представителя на ЮНЕСКО г-жа Мартин Ле Контрек и българи, живеещи във Франция, е прожектиран документалният филм за скалните светилища в Източните Родопи „СКАЛИТЕ ПРОГОВАРЯТ”, с режисьор-оператор Румен Смилевски, втори режисьор Анастас Джидров, оператор Славчо Димитров, музикално оформление Мариана Вълканова и сценарист-продуцент Елена Димитрова.  Инициативата е на френския професор историк и географ Рене Месел и на Българския културен институт във френската столица. Филмът, който бе отличен с Втората награда на организирания от Министерство на културата и Фондация „Проф. Петър Детев” кинофестивал „Българско наследство” през 2010, е с участието на проф. Ана Радунчева, изследвала повече от 30 години уникалните светилища в Родопите, считани за най-ранната европейска култура.


МАСИРАНО ПРИСЪСТВИЕ НА АГИТПРОП с 3 филма

на JIDFF’ 2011, ЧЕХИЯ

 

На 14-я Международен фестивал на документалния филм – JIDFF’ 2011, 25 - 30 октомври, в Ихлава, Чехия, АГИТПРОП участва с 3 филма.
"Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов бе представен при изключителен зрителски интерес в конкурсната програма за филми от Централна и Източна Европа „Between the Seas”.   
"Dad Made Dirty Movies" на Йордан Тодоров бе номиниран за Наградата „Silver Eye” за най-добър среднометражен източноевропейски филм и бе сред Топ 10 на най-гледаните филми на East Silver Market’ 2011.      
"Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов бе представен в Tоп 9 на програмата Doc Launch на най-очакваните документални филми от Източна Европа в постпродукция.


„СЪНУВАМ СТАРЦИ” С ВТОРА МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА – В БЕЛГРАД

На 20-я юбилеен Международен филмов фестивал на етнографския филм в Белград, 17 – 22 октомври 2011, филмът на Адела Пеева „Сънувам старци”, реализиран със съдействието на Националния етнографски музей към БАН, получи Специалната награда „За опазване на нематериалното наследство” в конкуренция с над 30 филма от цял свят. Това е втората международна награда за филма, след като през юни 2011 спечели Наградата на публиката в Лондон.

ЧЕСТИТО!


“ПОДСЛОН” СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „NEW VISIONS” В БИТОЛЯ, МАКЕДОНИЯ

Дебютният филм на Драгомир Шолев „Подслон” спечели Наградата „New Visions” на 32-то издание на Международния филмов фестивал „Manaki Brothers”, 15 – 21 октомври 2011, в Битоля, Македония.

ЧЕСТИТО!


„ПОДСЛОН” СПЕЧЕЛИ СРЕБЪРНА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ

В БОГОТА, КОЛУМБИЯ

Игралният филм на Драгомир Шолев „Подслон” спечели Сребърна награда за най-добър филм на 28-я Фестивал CineBogota, 10 – 18 октомври 2011, в Колумбия.

ЧЕСТИТО!


Адела Пеева с покана за участие на Филмовия форум в Дижон

След срещата с 20-те изтъкнати европейски режисьори, която по време на тазгодишния филмов фестивал в Кан бе организирана от Европейския комисар за образование и култура г-жа Андрула Василиу, на която бе обсъдено бъдещето на Програмата „Медия”, сега в Дижон, от 20 до 23 октомври 2011, ще се проведе традиционният Филмов форум. В продължение на визията за Програма „Медия” ще се обсъжда възможността за създаването на автентични и оригинални европейски културни проекти. Ще се дискутира и как да се подобри разпространението на европейското кино

На Форума ще има и участник от България. Адела Пеева, като известен български режисьор-документалист, е поканена на Форума, тя бе поканена и на споменатата срещата в Кан през май т. г.

Организатор на Форума за обстоен анализ на филмовата индустрия в момента, който се провежда от 20 години с участието на около 600 професионалисти, на политически лидери и на Европейски комисари, е Асоциацията АРП, чиито членове са изтъкнати филмови дейци, писатели и продуценти, между които и безспорни авторитети като Клод Лелуш, Коста Гаврас, Кристиан Мингиу и Мишел Хазанавичус.


„99% РЪЖДА” С НАГРАДА В СЛОВАКИЯ

На 38-я International Festival of Sustainable Development Films “Ekotopfilm” 2011 / Международен Фестивал на Филмите за устойчиво развитие “Екотопфилм” 2011, 17 - 21 октомври, в Братислава, Словакия, филмът на Ненко Генов „99% Ръжда” спечели Наградата на Фондацията за рециклиране.

ЧЕСТИТО!


"АВЕ" СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА НА fipresci във варшава

На 27-я Международен филмов фестивал във Варшава 2011, 7 - 16 октомври,  филмът "АВЕ" на Константин Божанов спечели особено престижната Награда за най-добър дебют от Източна Европа на FIPRESCI - Международната федерация на филмовите критици.

ЧЕСТИТО!


„ЕВРОПОЛИС, ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА” СПЕЧЕЛИ

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА ifff 2011

 ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

 

На International Filmmaker Film Festival of World Cinema / Международния Филмов Фестивал на Филмовите дейци от Световното кино, 10 - 13 октомври 2011, в изключително сериозна конкуренция българският документален филм „Европолис, градът на Делтата” на Костадин Бонев спечели особено престижната Награда за най-добър документален филм, която бе връчена в лицето на режисьора Костадин Бонев, на продуцента Пенко Русев и на сценариста Влади Киров в Кент, Великобритания. Прочетете повече: http://www.trivium-films.com/news.php?language=bg&ID=42

ЧЕСТИТО!  


XXX фестивал на българското игрално кино

"златна роза", варна

07. 10 - 13.10. 2011

За фестивала: http://www.nfc.bg/bg/news-go/30-i_festival

 НАГРАДИТЕ: http://www.filmmakersbg.org/Nagradi-Zlatna-Roza-2011.doc  

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ!


“Манчестър Юнайтед от Свищов” –

на най-големия документален фестивал в Амстердам

След като беше показан на пазара в Кан през май и участва в конкурсните програми на престижните филмови фестивали в Сараево и Варшава, филмът на Стефан Вълдобрев “Манчестър Юнайтед от Свищов” получи поредното си признание: покана от най-големия световен форум за документално кино IDFA – International Documentary Festival в Амстердам, който ще представи 319 документални филма от общо предложени над 3600 от цял свят и който ще се проведе в края на ноември 2011. Премиерата на филма се състоя на тазгодишния София Филм Фест и беше единодушно определена от зрители и специалисти като една от сензациите на фестивала.

Продуцентът на филма Драгомир Керанов съобщи, че преди броени дни е бил подписан договорът, с които Лондонската дистрибуторска компания ТВФ Интернешънъл е откупила правата за телевизионното разпространение на филма на територията на целия свят.


“TILT” спечели наградата за най-добър дебют на Лондонския филмов фестивал „РейндАнс“

Първият игрален филм на режисьора Виктор Чучков-син "TILT"бе отличен с Наградата за най-добър дебют на 19-я Лондонски филмов фестивал „Рейнданс“ 2011, 29 септември - 9 октомври, определен от в. "Гардиън" като "най-добрия фестивал за независимо кино от тази страна на Атлантика".  В надпревара с „TILT” бяха продукции от Япония, Норвегия, Италия и САЩ. На „Рейнданс“ се състоя и премиерата на „TILT” за Великобритания.

ЧЕСТИТО!


НАГРАДЕНИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ НА НЕНКО ГЕНОВ

Четирите от вече реализираните пет късометражни филма (2010-2011) на неотдавна завършилия магистратура по Филмово и телевизионно изкуство в НБУ Ненко Генов са носители на 5 международни награди.

 „99% Ръжда” печели Третата награда за документален филм на Boomtown Film and Music Festival 2011 в Тексас, САЩ.

“Доматите те изяждат” печели Третата награда на Първия световен студентски филмов конкурс PERL Film Competition “Sustainable Living” 2011, организиран от Hedmark University College в Норвегия.

„Поспаланко” печели Наградата на публиката на Късометражния филмов фестивал 60 секунди в Копенхаген 2011.

“Къде ти е главата” печели Диплом на журито на 17-я Международен телевизионен фестивал „Golden Beggar“ 2011 в Словакия. Филмът е и един от четирите, стигнали до финала, печелейки грамота, и на късометражния конкурс OffPlus Camera – Allegro Short Film Contest “Take It and Make It” 2011 в Краков, Полша.


“DAD MADE DIRTY MOVIES” НА ЙОРДАН ТОДОРОВ Е НОМИНИРАН

ЗА SILVER EYE AWARD 2011

“Dad Made Dirty Movies” на Йордан Тодоров, с продуцент АГИТПРОП, е номиниран за тазгодишната награда SILVER EYE за най-добър източно-европейски документален филм в категорията среднометражни филми на Silver East Market.


„АВЕ” СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА ЗА МЛАД ТАЛАНТ “DIE ELFE”

НА  Filmfest Hamburg 2011

Константин Божанов спечели с дебютния си игрален филм „Аве” Наградата за млад талант "Die Elfe" на FilmFest Hamburg 2011, 29 септември - 8 октомври.

ЧЕСТИТО!


ХУБАВА НОВИНА ЗА „ХОТЕЛ „РАЙ”

На PriMed - Международния фестивал за документални и със съвременна проблематика филми от Средиземноморието в Марсилия, „Хотел „Рай” на София Дзавела, след минаването на филма през няколко кръга – осмофинали, четвъртфинали, е класиран от международното жури за финала на състезанието през декември 2011. До този момент филмът е селектиран на повече от 14 фестивала в Европа, Северна Америка, Северна Африка, Близкия Изток, Южна Америка и Азия.

УСПЕХ!


БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЪВ ПЪТ НА CINEAST 2011 В ЛЮКСЕМБУРГ

България е гост на фестивала CinEast за кино от Централна и Източна Европа, който ще се проведе от 5 до 23 октомври в Люксембург. Тази година CinEast ще представи на своите почитатели кинотворби от 6 страни – Унгария, Полша, Чешката република, Словакия, Румъния и България, която е гост за 2011. В програмата на фестивала са включени общо 40 игрални и документални филма и повече от 30 късометражни. На фокус са предимно нови творби, повечето отличени на престижни фестивали, като зрителите ще имат възможност да видят и незабравими класики на игралното и документалното кино.

Голяма част от филмите са свързани с една от двете основни теми на фестивала: „Живот в периферията на обществото”  и „East goes West”. Предвидени са също три панорами на режисьори  - на Роман Полански, Милош Форман и Марчин Кошалка, и множество тематични вечери. Девет филма са в официалния конкурс. Те ще бъдат оценени от 6-членно жури, под председателството на режисьорката Агнешка Холанд, която ще връчи също голямата награда на CinEast 2011.

България е представена с 6 игрални филма, сред които се открояват дебютният филм на Константин Божанов „Аве“ - българската номинация в конкурса, и силни заглавия от последните години като „Източни пиеси“ на Камен Калев, „Подслон“ на Драгомир Шолев, „Дзифт“ на Явор Гърдев, „Лов на дребни хищници“ на Цветодар Марков и „Стъпки в пясъка“ на Ивайло Христов. Българското участие се допълва от два документални филма – хитовият „Чия е тази песен?“ на Адела Пеева и по-новите „Приказки“ на Николай Василев и „Хотел Рай“ на София Тзавелла. В 4-те маратона с късометражни филми (един с игрални, един с анимационни и два с документални) ще участват анимационни творби на Борис Десподов и Весела Данчева и късометражни на Тома Вашаров, Светла Цоцоркова, Майя Виткова и др.

Сред гостите на CinEast са известни имена като Флорин Шербан, Лех Майевски, Агнес Кочиш и Агнешка Холанд, а от българска страна – режисьорът Константин Божанов, които ще беседват с публиката от херцогството. В рамките на фестивала ще се проведат също множество дебати („Цифрова маргинализация“, „В периферията на обществото“, дискусия върху Форман и др.) и един киноконцерт (немият филм „Еротикон“ с музика на живо).

CinEast е място за среща на различни култури и традиции.  Организирани са множество съпътстващи събития, а именно няколко концерта, сред които на българската инди група „Насекомикс“, две изложби и две кулинарни вечери.

Фестивалът CinEast 2011 се организира от Асоциацията polska.lu, в сътрудничество със CCRN, Cinémathèque, групата Utopia, Caramba Cinemas, кафе Ancien Cinéma, Университета в Люксембург и Европейското училище. Партньори са Полският филмов център (PISF), Словашкият филмов център (SFU), Чешкият филмов център, Унгарският филмов център (Magyar Filmunió), Унгарският културен център в Брюксел, Румънският културен институт в Букурещ, Посолството на Полша в Люксембург, Центърът за преводи за органите на ЕС, клуб „Гайда“ и др. Основен спонсор е ARHS Developments, подкрепен и от Общината на Люксембург, Министерството на културата на Люксембург, Министерството на външните работи на Полша, национални фондове за култура и др.


ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА „ТИЛТ” В „SCREENDAILY”

“Screendaily” публикува много положителна рецензия от Джон Хазелтън за българската номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм „ТИЛТ” на Виктор Чучков.

Вижте: http://www.screendaily.com/reviews/the-latest/tilt/5032835.article 


„КОРАВИ СТАРЧЕТА” СЪС СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ „СМЕШЕН ФИЛМ ФЕСТ-2” В ГАБРОВО

На фестивала "Смешен филм фест-2" в Габрово (27.09. - 03.10.2011) филмът на Пламен Масларов и Ивайло Пенчев "Корави старчета" получи Специалната награда на журито.


LOVE.NET” СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА

НА МЕЖДУНАРОДНИЯ „СМЕШЕН ФИЛМ ФЕСТ-2” В ГАБРОВО

На фестивала "Смешен филм фест-2" в Габрово (27.09. - 03.10.2011) филмът на Илиян Джевелеков "Love.net" се пребори за Наградата на публиката.


„ПОДСЛОН” С НАГРАДА В ПРИЩИНА

На 3-то издание на Международния филмов фестивал 2011 в Прищина, Албания Драгомир Шолев бе отличен с Наградата за най-добър режисьор за дебюта му „Подслон”.

ЧЕСТИТО!


"СТАНКА СЕ ПРИБИРА ВКЪЩИ" СПЕЧЕЛИ ДВЕ НАГРАДИ В ГЪРЦИЯ

На 8-я Naoussa International Film Festival 2011 в Гърция "Станка се прибира вкъщи" на Майя Виткова спечели Втората Награда за най-добър късометражен филм. Операторът на филма Крум Родригес спечели Наградата за операторска работа.

А другият филм на същите автори и също късометражен "Моят уморен баща" е купен от Turner Broadcasting за ТВ разпространение на територия на цяла Южна Америка“.

ЧЕСТИТО!


ii МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ "ЗЛАТЕН КУКЕР" - СОФИЯ

28.09 - 02.10. 2011

Всичко за фестивала: http://www.animationfest-bg.eu/bg/  

ДВЕ НАГРАДИ НА БЪЛГАРСКИ АНИМАТОРИ НА II-я МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ „ЗЛАТЕН КУКЕР” - СОФИЯ

„5 ПЪТИ” на Симеон Сокеров бе отличен със Специална награда на Столична Община за Най-добър български анимационен филм.

„ОБЛАЧНО” на Велислав Казаков, работещ в Канада, спечели Специална награда на БАНХА (Българската Асоциация на Независимите Художници Аниматори „Пройко Пройков“) за изключително постижение в анимационното изкуство.

ЧЕСТИТО!


ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В БРЮКСЕЛ

20 септември – 20 октомври 2011

С подкрепата на българското посолство в Брюксел, от 20 септември до 20 октомври 2011 в столицата на Европа ще се проведе Фестивал на българската култура – с изложба на българският художник Николай Тотев, със спектакъл на Камен Донев и с прожекции на три нови български филма. В програмата са документалният филм на Златина Русева "Сефт Безсмъртният: тайните на тракийския цар", както два игрални филма – "Кецове" на Иван Владимиров и Валери Йорданов, и "Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев.


ПРЕМИЕРАТА НА ФИЛМА "ГОРЯНИ" НА АТАНАС КИРЯКОВ

На 27 септември 2011, в препълнения салон на Дома на киното се състоя премиерата на пълнометражния документален филм "Горяни" на Атанас Киряков, посветен на дълго скриваната истина за първата – преди унгарската, чешката  и всяка друга съпротива в Източна Европа – въоръжена съпротива, от 1944 до 1955-6 година, срещу комунизма именно в България. Сред зрителите бяха президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, вицепрезидентът Тодор Кавалджиев.

Словото след края на прожекцията на режисьора Атанас Киряков "Нека не позволяваме тази лъжа да шества" може да прочетете в "Дневник" на: http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/09/29/1165646_neka_ne_pozvoliavame_tazi_luja_da_shestva/  

По инициатива и с личната подкрепа на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев в Брюксел вече е била организирана среща на много високо ниво в Европейския парламент през месец ноември 2010 с представители на горянското движение, както и ще бъдат направени 1000 копия на филма, които ще бъдат изпратени в университети и училища в Америка, Европа, Брюксел и България, заедно с придружителен текст за истината за българската история.


НАГРАДА ЗА "ТИЛТ" НА ФЕСТИВАЛА WOODSTOSK, НЮ ЙОРК

На Woodstock Film Festival, прочут със своята "fierce independence”/"силна независимост", 21 – 25 септември 2011, "ТИЛТ" на Виктор Чучков-син получи Наградата за най-добър монтаж на игрален филм в лицето на Костадин Костадинов и Зорица Коцева.

ЧЕСТИТО!


БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ФИЛМИ И ТВ ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ

“АРТ АМФОРА”

Дванадесето издание на  Балкански фестивал за филми и телевизионни програми за деца и юноши “АРТ АМФОРА” се проведе от 18 до 22 септември 2011 в гр. Несебър. Почетен гост бе изтъкнатият режисьор Генадий Климов. В конкурсната програма участваха филми и ТВ програми от България, Сърбия, Македония, Германия, Русия, Казахстан, Грузия, Украйна, Молдова, включително филми, направени от деца.

Международното  жури в състав: с председател Румен Николов от Детската редакция в БНТ и членове: Андрей Власенко – Русия, Августина Гербер – Германия, Ратко Орозович – Босна и Херцеговина, присъди:

Голямата награда за игрален филм „Златна амфора“ на филма „Крими.де” на Зюдвеструндфунк, Германия

Голямата награда за анимационен филм „Златна амфора“ на филма „Маша и мечката“, студия Анимаккорд, Русия

Голямата награда за документален филм „Златна амфора“ на българския филм “Mомчето пред прозореца“ на Владимир Ангелов.

Втора награда за документален филм бе присъдена на филма „Софико“, Грузия

"Златна амфора" за ТВ Програми на филма „Един морков за два“, телевизия НДР, Хамбург-Германия

Наградата на ИА НФЦ бе присъдена на филма “Хайде да се посмеем“, Македония

Наградата на СБФД бе присъдена на филма „Черната овца“, Сърбия

Наградата на Община Несебър бе присъдена на филма „Сам срещу времето“ на ТВ НДР, Хамбург

Диплом на Руски културно-информационен Център – на филма „Дървото на детството“, Студия за компютърна анимация Санкт Петербург

Специалната награда на Международна асоциация за борба с наркоманията и наркобизнеса – ЕВРОПОЛ – на филма «Изповед», ВГИК, Русия


ДВЕ ПУБЛИКАЦИИ ВЪВ "VARIETY"  ЗА "ТИЛТ" -

БЪЛГАРСКАТА НОМИНАЦИЯ ЗА "ОСКАР"

Едно от най-авторитетните издания за кино в света - "Variety", публикува и статия, и рецензия за "ТИЛТ" на Виктор Чучков-син - българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм. Статията на Уил Тайзарт "Bulgaria nudges "Tilt" toward Oscar - Chouchkov bros' pic grossed $1.2 mil." може да прочетете на: http://www.variety.com/article/VR1118043096?refcatid=13.

А рецензията "Tilt" на Джей Вейсбер е публикувана още през месец юни т. г. във връзка с Transylvania Film Fest. Може да я прочетете на: http://www.variety.com/review/VE1117945512?refcatid=31.


 В ДЕНЯ НА СОФИЯ

РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ ПОЛУЧИ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА

НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО

„ТИЛТ” НА ВИКТОР ЧУЧКОВ-СИН ПОЛУЧИ

НАГРАДАТА ЗА ЯРКО ПОСТИЖЕНИЕ В КИНОТО

В Деня на София – 17 септември 2011, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“, Рангел Вълчанов бе удостоен със Специалната награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата на Столичната община.

Виктор Чучков-син за своя филм „ТИЛТ” спечели Наградата за ярко постижение в киното.

ЧЕСТИТО!


„ТИЛТ” Е БЪЛГАРСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ЗА НАГРАДАТА “ОСКАР” ЗА ЧУЖДОЕЗИЧEН ФИЛМ 

Националният съвет за кино към Изпълнителна агенция “Национален филмов център”  взе решение, съгласно регламента за избор на филм, който да се състезава в 84-то издание на Наградите “Оскар” на Американската филмова академия за чуждоезичен филм.

Текстът на регламента гласи: “Филмът трябва да е разпространен в страната, която го предлага, не преди 1 октомври 2010 и не след 30 септември 2011 и да е първоначално прожектиран публично в киносалон поне за седем последователни дни на 35мм или на 70мм филмова лента, или във формата “дигитално кино” при 24- или 48- квадрата прогресивно сканиране.”

При спазването на тези условия, Националният съвет за кино чрез гласуване избра игралния филм  “ТИЛТ” на  Виктор Чучков-син.

УСПЕХ!


ИЦКАХ ФИНЦИ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА

ЗА НАЙ-ДОБРА ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

НА ПЪРВИЯ ЗАБАЙКАЛСКИ МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ

На Първия Забайкалски международен кинофестивал, състоял се от 9 до 13 септември 2011 в град Чита, Русия, на българския актьор Ицхак Финци бе присъдена Наградата за най-добра поддържаща мъжка роля за филма „Пазачът на мъртвите” на Илиян Симеонов.

ЧЕСТИТО!


ДВА ФИЛМА НА МАЙЯ ВИТКОВА С ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ

"Моят уморен баща" на Майя Виткова спечели Голямата награда на 20-я Cabbagetown Short Film & Video Festival в Торонто, Канада.

А предишният й филм - "Станка се прибира вкъщи", е отличен сега и със Специалната награда на журито на 4-я Oblo Film Festival - OFF, в Лозана, Швейцария, която е седмата награда за този филм на младата българска кинорежисьорка до момента.

ЧЕСТИТО!


ПАВЛИНА ЖЕЛЕВА - БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ

НА ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ФИЛМОВИ СЪБИТИЯ

На Международния филмов фестивал в Манхайм-Хайделберг, Германия, в рамките на MANNHEIM MEETING PLACE' 2011, от 16 до 19 ноември 2001, на CO-PRODUCER SESSION (17 ноември, от 14 до 18 часа) шест продуценти от различни страни - Канада, Йордания, Финландия, Литва, САЩ и България - ще споделят своя успешен копродуцентски опит. От България е поканена Павлина Желева – GEOPOLY FILM, която ще представи преимуществата за копродукции с нашата страна (http://iffmh.de/en/2011/MMP_News/03)  

Международният фестивал на аудиовизуални програми – FIPA, International Festival of Audiovisual Programs, който ще се състои от 23 до 29 януари 2012 в Париж, Франция, обявява, че един от техните 9 на брой - от 9 европейски страни международни кореспонденти, които правят селекцията за фестивала с подчертан професионален опит, е от България, а именно – Павлина Желева (http://www.fipa.tm.fr/en/the-festival/international-correspondents.htm).


БЪЛГАРСКИЯТ ИГРАЛЕН ФИЛМ „АВЕ” ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВА ЗА

НАГРАДИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ

Българският игрален филм „Аве” на Константин Божанов, със сценаристи Константин Божанов и Арнолд Баркъс, с продуценти: Димитър Гочев - CAMERA, и KB films, е сред 45-те заглавия от 32 страни, които са селектирани за 24-то издание на Европейската филмова академия. В близките седмици 2500-те члена на Академията ще гласуват номинациите в различните категории, които ще бъдат обявени на 5 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания. А самите награди на Европейската филмова академия ще бъдат раздадени на официалната церемония в Берлин на 3 декември 2011.


ДЕБЮТНИЯТ ФИЛМ „ВЛАКОВЕ” С ОТЛИЧИЕ В АЛБАНИЯ

Международното жури на Balkan Film: Food Festival, който се състоя от 29 август до 4 септември 2011 в Поградец, Албания, награди дипломния филм „Влакове” на Павел Веснаков от Нов български университет с Почетен диплом.


ТРИ БЪЛГАРСКИ ПРОЕКТА СА

ПОДКРЕПЕНИ ОТ ПРОГРАМА „МЕДИЯ”

Програма „Медия” на Европейския съюз подкрепи финансово развитието на три български филмови проекта:

  • Пълнометражния анимационен "Мексикански експрес" на Андрей Паунов и Борис Десподов, продукция на АРТХАУС БЛОКБАСТЪРС - Борис Десподов;

  • Пълнометражния документален "Голямата манипулация" на Атанас Киряков, продукция на ARS Digital - Иван Тонев;

  • Пълнометражния документален "Животът е прекрасен, нали? 10 години по-късно" на Светослав Драганов, продукция на СИНЕАСТ МОУДИ - Светослав Драганов.


“КЕЦОВЕ” В СЕЛЕКЦИЯТА НА

Международния филмов фестивал в Манхайм-Хайделберг

Новият български игрален филм “Кецове“ на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов, с продуцент ГАЛА Филм, е селектиран за участие в раздела „Международни открития” на 60-я Международен филмов фестивал в Манхайм-Хайделберг, който ще се проведе от 10 до 20 ноември 2011.

Разделът „Международни открития” е част от Официалната програма - заедно със Състезателната. „Кецове” е сред 15-те селектирани игрални заглавия, избрани от над 700 филма от различни държави.

"Кецове" е създаден с подкрепата на Националния филмов център, а премиерата му в България ще се състои тази есен.


“OVERCAST” НА БЪЛГАРИНА ВЕЛИСЛАВ КАЗАКОВ СПЕЧЕЛИ

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР КАНАДСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ В МОНРЕАЛ

На Световния филмов фестивал в Монреал 2011 аниматорът с български произход Велислав Казаков спечели със своя филм Overcast” Наградата за най-добър късометражен канадски филм.


"ЕВРОПОЛИС, ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА" Е НОМИНИРАН ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА International Filmmaker Festival НА СВЕТОВНОТО КИНО ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Българският документален филм "Европолис, градът на Делтата", режисьор Костадин Бонев, сценарист Влади Киров и продуцент Пенко Русев, е номиниран за Наградата за най-добър документален филм на International Filmmaker Festival of World Cinema, който ще се проведе от 12 до 14 октомври 2011 във Великобритания. Филмът ще бъде прожектиран и пред киноразпространители от цял свят. А наградите ще бъдат обявени на 15 октомври, в Нощта на Международните Награди / International Awards Night, с полагащото се минаване по "червения килим".


"ТЕ ЧАКАТ…" Е СЕЛЕКТИРАН ЗА ОФИЦИАЛНАТА ПРОГРАМА

НА Fieri International Film Festival 2011

http://www.fiffestival.com/index.php/program-of-the-festival

Българският късометражен игрален филм "Те Чакат..." ("They Are Waiting...") на младия режисьор Любомир Йончев, за пореден път е селектиран за официалната конкурсна програма на международен филмов фестивал. Този път - в Албания, на първото издание на Fieri International Film Festival, което ще се състои от 22 до 25 септември 2011. Досега филмът е участвал в над 70 кинофестивала в цял свят и продължава да се радва на интереса на селeкционерите на филмовите форуми.

В журито на Fieri International Film Festival има и българско участие в лицето на режисьора и продуцента Евгени Михайлов - поканен лично от организаторите на фестивала.


"МОМЧЕТО, КОЕТО БЕШЕ ЦАР"

СЪС СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА В ТОРОНТО

Най-новият филм на АГИТПРОП, пълнометражният документален филм на режисьора Андрей Паунов “Момчето, което беше цар”, ще има своята световна премиера на един от най-престижните и най-големи кинофестивали в света Toronto International Film Festival (TIFF) в Торонто, Канада, на 9 септември 2011 г. Филмът, който е в официалната селекция "Real to Reel" е сред 19-те от най-добрите и очаквани документални филма в света, между които са най-новите филми на Вим Вендерс и Вернер Херцог, и е единственото българско заглавие на фестивала. Творческият екип на филма “Момчето, което беше цар” включва режисьора Андрей Паунов, операторите Борис Мисирков и Георги Богданов, композитора Иво Паунов и продуцента Мартичка Божилова. През 2007 г. техният предишен филм “Проблемът с комарите и други истории” беше първият български филм, селектиран някога на фестивала в Торонто.

Веднага след новината за премиерата в Торонто филмът е селектиран за международните кинофестивали в Лондон (BFI London IFF) и в Амстердам (IDFA), съответно през октомври и ноември 2011 г.

“Момчето, което беше цар” е копродукция на АГИТПРОП със "zero one film" и "Bayerische Rundfunk", Германия, и е реализиран с подкрепата на Националния филмов център и Програма Медиа на Европейския съюз, в сътрудничество с

телевизионните канали Channel 4 - Великобритания, TSR - Швейцария и YLE Coproductions - Финландия.


СЕДМИ Световен фестивал на анимационния филм

Варна 2011

08.09 - 12.09. 2011

Всичко за фестивала: http://www.varnafest.org/press/?lang=bg   

 

След 20-годишно прекъсване ще бъде възстановен Световният фестивал на анимационния филм. Седмото издание ще се проведе от 8 до 12 септември 2011 във Фестивалния комплекс на гр. Варна. Световният фестивал на анимационния филм Варна 2011 ще възроди традициите на проведените между 1979 и 1989 г. шест издания на фестивала, организирани под егидата на Международната асоциация на анимационния филм (АСИФА), и наредени до значими световни събития като фестивалите в Отава, Анеси, Загреб и Хирошима.

Инициатор на фестивала е Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”, в което членуват: Анри Кулев - продуцент, художник, режисьор; Пенчо Кунчев – художник, режисьор, председател на Международната асоциация на анимационния филм (АСИФА) за България; Андрей Кулев – режисьор, художник; Ивайло Коцев – продуцент; Ася Кованова – режисьор и художник; Николай Тодоров – режисьор, художник, продуцент; проф. Иван Веселинов - режисьор, художник; Цветомира Николова – режисьор, художник.

Подкрепа на авторитетния културен форум оказват кметът на Варна, господин Кирил Йорданов, Фестивален и конгресен център Варна, Национален филмов център, както и генералният секретар на Международната асоциация на анимационния филм (АСИФА) г-жа Весна Довникович. Участие са потвърдили значими имена на световната анимация като Юрий Норщейн (Русия) - почетен президент на фестивала; Сайоко Киношита, голямото име на полската анимация Йежи Кучиа, членове на борда на АСИФА, директори на големи анимационни фестивали.

Партньори на Фестивала са Френският културен институт, Полският културен център, Гьоте институт, Чешкият културен институт, Бритиш каунсъл, Белгийското посолство.

Международната селекционна комисия на фестивала е в състав: Джордж Сифианос, Франция; Слав Бакалов, България; Иржи Кубичек, Чехия; Адриана Продеус, Полша; Боривой Довникович, Хърватска. Комисията изгледа над 300 филма и избра над 60 рисувани ленти за конкурсната програма.

В международното жури са Йежи Кучия, Полша; Алексей Алексеев, Русия; Сяосонг (Роланд), Китай; Оливие Кот, Франция; Пенчо Кунчев, България.

Конкурсната програма включва късометражни и пълнометражни анимационни филми; детски филми, студентски филми, ТВ анимационни сериали.

Извън конкурсната програма включва Програми на членовете на журито; Панорама „ Най-доброто в света”; Студентски филми от НБУ; НАТФИЗ; Висше у-ще по декоративни изкуства, Париж, Франция; Колеж по изкуствата Единбург, Шотландия; Университета в Южна Калифорния, САЩ; ФАМО, Прага; ВГИК, Москва;

Програма „Ретроспектива” с български анимационни филми на Иван Веселинов, Стоян Дуков, Зденка Дойчева; Програма „In memoriam”, включваща Доньо Донев, Александър Татарски, Те Вей (Китай), Кавамото (Япония); Детска програма -  „Златна рибка”, и „ Пилот” (Русия).

Събития извън филмовата програма - Изложба “Европейски комикс”; Изложба комикс – Боривой Довникович; Уъркшоп с деца и студенти -  Жан-Люк Слок; Луксозен каталог – тираж 500 бр.; Всекидневен бюлетин – тираж 500 бр.; Церемония на откриването с програма; Церемония на закриването с програма.

Награден фонд:

Гран При - 5000 евро (осигурена от БМФ)

Награда на град Варна - 3000 евро

Награда за най-добър късометражен филм – 2500 евро (осигурена от „Кобина” ЕООД)

Награда за най-добър дългометражен филм – 2500 евро (осигурена от „Домейн Бойар”

Награда за най-добър детски филм – 2500 евро  

Награда за най-добър телевизионен филм, част от сериал – 2500 евро

Награда за най-добър студентски филм – 2500 евро (осигурена от НБУ)


Андрей Кончаловски в София  

за седмицата, посветена на неговите филми,

и ЗА премиерата на „Лешникотрошачката 3D”

 7 - 11 септември, Дом на киното

Световноизвестният руски режисьор ще се срещне със своите почитатели в Дома на киното, където от 7 до 11 септември  ще бъдат показани 6 негови филма. Андрей Кончаловски пристига в София на 7 септември 2011, сряда, за българската премиера на най-новия си филм „Лешникотрошачката 3D” (2010, с Нейтън Лейн, Джон Туртуро, Ел Фанинг, Юлия Висоцка) по покана да разпространителите на филма „А плюс филм” и „Радивижън”. Руският културно-информационен център и „Жокер Медиа” са съорганизатори на визитата на режисьора у нас, която е в рамките на Седмицата, посветена на неговото творчество.

На 7 септември в 19 часа руският режисьор ще гостува в Дома на киното за разговор със зрителите преди прожекцията на предпоследния му филм „Лустро” (2007), който ще бъде модериран от проф. Александър Грозев.

На следващия ден, 8 септември, четвъртък, в 11 часа в Руския център ще се състои пресконференцията с Кончаловски, а вечерта от 19 часа ще бъде и официалната премиера на „Лешникотрошачката 3D”.

Цената на билет за всички филми от Седмицата на Андрей Кончаловски е 5 лева.


„ЕВРОПОЛИС, ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА” Е НОМИНИРАН

ЗА НАГРАДИТЕ ERASMUS EURO MEDIA НА ESEC –

EUROPIAN SOCIETY FOR EDUCATION & COMMUNICATION

Българският документален филм „Европолис, градът на Делтата” на Костадин Бонев, сценарист Влади Киров, е отличен с номинацията EuroMedia Seal of Approval за авторитетните европейски награди на ESEC, която ще му бъде връчена на официалната церемония на 14 октомври 2011 във Виена.

Заедно с това филмът на Костадин Бонев е номиниран и за още три от големите награди – за Erasmus EuroMedia GRAND AWARD,  за Special Awards и за Medals of Excellence, които ще бъдат обявени на самата церемония.


XIX МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ

"ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" 2011, ВАРНА

26.08 - 01.09. 2011

Всичко за фестивала: http://fccvarna.bg/bg/products/view/%D1%85%D1%96%D1%85-%D0%BC%D1%84%D1%84-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-2011


Едно СЪБИТИЕ на ХVІІІ Фестивал на европейския филм в Палич -

с българско участие

На Фестивала на европейския филм, състоял се от 16 до 22 юли 2011 в Палич – курортно селище край град Суботица (Войводина, Сърбия), е представен сборник с научни публикации, озаглавен “Lifka i Lifke” (“Лифка и Лифкови”) и посветен на братята Александър и Карел Лифка – едни от най-популярните притежатели на пътуващи кина в Средна Европа в началото на 20. век, оставили със своя „Електро-Биоскоп” ярка целулоидна диря и на Балканския полуостров.

Нашата страна също участва в сборникасъс студията “Посещавана ли е България от пътуващия кинематограф на братята Лифка?” на нашия колега и член на СБФД д-р Петър Кърджилов.

Александър Лифка, макар и чех по народност, макар и поданик на Австро-Унгария, е една от легендите на Суботица, където през 1911 открива кино, носещо неговото име (първия стационарен киносалон в Сърбия, според някои изследователи), а и където живее до края на живота си. Не случайно Голямата награда на фестивала в Палич, присъждана за съществен принос в европейската кинематография, се нарича “Александър Лифка” (отличени с нея през годините са режисьорите Маргарете фон Трота, Миклош Янчо, Ищван Сабо, Петер Бачо, Иржи Менцел, Анджей Вайда, Кен Лоуч, Тео Ангелопулос, Коста Гаврас, Душан Макавеев...).

Във връзка със 100-та годишнина на кино „Лифка” организаторите на фестивала, с помощта на Югославската филмотека, издават “капиталната монография” “Lifka i Lifke” от два тома (на сръбски и на английски език). Книгата официално е представена от нейните издатели г-н Радослав Зеленович (директор на Югославската филмотека) и г-н Блажо Перович (продуцент на фестивала), а от името на авторите думата вземат г-н Мирко Грлица (завеждащ градския музей в Суботица) и г-н Александър Ерделянович (управител на архива на Югославската филмотека). На промоцията присъстват представители на местни и чуждестранни медии, отразили широко събитието.

Авторите на “Lifka i Lifke” (15 на брой) са учени, киноисторици, изследователи на миналото на седмото изкуство и филмотечни деятели от Австрия, България – в лицето на киноисторика д-р Петър Кърджилов, Босна и Херцеговина, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватска и Чехия.


"МИСИЯ ЛОНДОН" СПЕЧЕЛИ "Unbribable Award"

НА ФЕСТИВАЛА В МОТОВУН, ХЪРВАТИЯ

Филмът на Димитър Митовски "Мисия Лондон", по сценарий на Алек Попов, спечели "Unbribable Award" / "Наградата Неподкупност" за най-добър филм на тема корупция, присъждана от "Transparency International" – по хърватската програма "Киното срещу корупцията" като част от програмата "Културата срещу корупцията", както и от Филмовия фестивал в Мотовун, Хърватия.

При представянето на българския филм е подчертано, че той се радва на невиждан успех у нас, надминавайки по посещаемост в кината филм като "Аватар". Както и че Алек Попов е един от най-известните съвременни български автори.

Наградата бе връчена на сценариста и писателя Алек Попов, специален гост на Фестивала в Мотовун, състоял се от 25 до 29 юли 2011.

ЧЕСТИТО!


ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА ТРИУМФИРАХА В САРАЕВО,

АПЛОДИРАНИ ОТ АНДЖЕЛИНА ДЖОЛИ И БРАД ПИТ

„Аве” на Константин Божанов и „Втори дубъл” на Надежда Косева спечелиха

3 награди в столицата на Босна и Херцеговина

Новото българско кино бе представено по незапомнен начин на 17-ия кинофестивал в Сараево. Общо 7 филма участваха в различни програми на фестивала. Два от тях бяха отличени от различни фестивални журита.

„Аве” на режисьора Константин Божанов спечели Специалната награда на журито и Наградата на Интернет портала Cineuropa. Божанов получи лично наградата в присъствието на актьорите Ованес Торосян, Анджела Николова и продуцента Димитър Гочев от жури, с председател израелския режисьор Ари Фолман („Валс с Башир”). Копродукцията на България и Франция участва с успех в Седмицата на критиката на фестивала в Кан през май. Голямата награда в игралния конкурс бе връчена на „Breathing” на Карл Марковиц.

„Втори дубъл” на Надежда Косева спечели втората награда в късометражния конкурс или първата Special Mention). Филмът, копродукция на България и Германия, бе представен в Сараево от режисьорката и от продуцента Стефан Китанов. Наградата бе връчена от председателя на журито Милчо Манчевски („Преди дъжда”). Голямата награда получи „Мецанин” на Далибор Матанич.

Гвоздеят на церемонията бе присъствието на звездната двойка Анджелина Джоли и Брад Пит. Джоли получи специална награда „Сърцето на Сараево” за своя принос в киното. Двамата направиха най-дългата разходка по червения килим в историята на фестивала.

Другите български филми, представени в Сараево, бяха „Островът” на Камен Калев, „Подслон” на Драгомир Шолев, „Манчестър Юнайтед от Свищов” на Стефан Вълдобрев, „Правилата на ергенския живот” на Тонислав Христов и „Хромони” на Ина Николова и Райна Атанасова.

ЧЕСТИТО!


„КОРАБИТЕ СА ПЪЛНИ” – С ПРЕМИЕРА В ЛОС АНЖЕЛИС

И С ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ ОТ LOS ANGELES REEL FILM FESTIVAL

Документалният филм на Костадин Бонев „Корабите са пълни”, по сценарий на Влади Киров и Владимир Игнатовски, беше отличен с Почетен диплом / Honorable Mention на състоялия се през месец юли 2011 3-ти LOS ANGELES REEL FILM FESTIVAL. Този фестивал си поставя за цел да открива и да награждава талантливи филмови творци – режисьори и сценаристи от цял свят, които имат забележими професионални и творчески постижения във всички видове независимо кино. Като на най-добрите заглавия прави премиера в Лос Анжелис. Така прожекцията на „Корабите са пълни” в Лос Анжелис се оказа поредната в биографията на филма след премиерата му в Мадрид и Барселона през март 2011 година.

ЧЕСТИТО!


„ПОДСЛОН” СПЕЧЕЛИ

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО В ОДЕСА

Българският филм "Подслон" на Драгомир Шолев - носител на Наградата за най-добър игрален филм на Българската Филмова Академия 2011 - спечели Специалната награда на журито на второто издание на Международния кинофестивал в Одеса, който се състоя от 15 юли до 23 юли 2011. Другата Специална награда бе присъдена на уругвайския филм „Срок на годност” („La vida útil”) на Федерико Фейрох.

В конкурсната програма се състезаваха 14 филма, а общо на фестивала бяха показани 100 филма от 40 страни, които бяха гледани от 70,000 зрители.

Голямата награда „Golden Duke” спечели френският филм "Мъжкарана" ("Tomboy") на Селин Шама.

ЧЕСТИТО!


СЕДЕМ БЪЛГАРСКИ ФИЛМА В ПРОГРАМАТА НА

САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ

Прочетете още за този успех на българското кино в "Дневник":

"Сараево филм фест" представя седем български заглавия

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/07/18/1125199_saraevo_film_fest_predstavia_sedem_bulgarski_zaglaviia/

Статията на Павлина Желева "Много българско кино в Сараево"

http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2011/07/18/1125517_mnogo_bulgarsko_kino_v_saraevo/

17-я филмов фестивал в Сараево ще се проведе от 22 до 30 юли 2011. На 13 юли бе анонсирана официалната програма, с която по традиция фестивалът представя по-значителните новаторски арт филми от цял свят. Основният акцент в състезателната програма са филми от Югоизточна Европа – Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър,  Косово, Македония, Малта, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Унгария, Хърватия, Черна гора, които се състезават в категориите игрален, документален и късометражен филм.

САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ е акредитиран в категорията "специализиран състезателен фестивал" към FIAPF (Международна Федерация на Асоциациите на филмовите продуценти). Федерацията е единствената организация на филмови и телевизионни продуценти със световно значение, включваща 24 продуцентски компании от 21 страни на 5 континента. Общо 49 са фестивалите, получили признание от FIAPF, сред които и Международният София Филм Фест.

България участва в състезателната програма с четири филма във всички категории – един в конкурсната програма за игрални филми, два – в документалната и един – в конкурса  за късометражни филми.

Игралният филм „Аве”, дебют на режисьора Константин Божанов, ще се състезава наред с филми от Румъния, Турция, Хърватия, Австрия. Филмът, създаден с подкрепата на Национален филмов център беше включен и в Седмица на критиката (Semaine de la critique) на 64-то издание на фестивала в Кан тази пролет. Официални гости на фестивала в Сараево са режисьорът Константин Божанов и актьорите Анжела Недялкова и Ованес Торосян.

Два документални филма са включени в състезателната програма. Това са „Манчестър Юнайтед от Свищов” на Стефан Вълдобрев и българо-финландската копродукция „Правилата на ергенския живот” на режисьора Тонислав Христов. Филмът на Вълдобрев бе представен в Кан на Пазара на филми (Marché du Film) със съдействието на Национален филмов център, а „Правилата”,  взеха Наградата на публиката за документален филм на тазгодишния 15 София Филм Фест.

В късометражната програма България участва с „Втори дубъл” на режисьорката Надежда Косева. Филмът, копродукция с Германия, финансиран и от  Национален филмов център, участва в конкурса с филми от Унгария, Босна и Херцеговина, Румъния, Словения.

Игралните филми, които не се състезават за награда на САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ ще бъдат показани в програмата „На фокус”, която си поставя за цел да представи най-добрите филми от региона за последната година.

В тази програма за първи път са включени два български филма – „Подслон” на Драгомир Шолев – носител на голямата награда на 15-я София Филм Фест и определен от Българската филмова академия за най-добър филм за 2010 – и „Островът” на Камен Калев, чиято световна премиера се състоя тази година в Кан като част от програмата на Петнадесетдневката на режисьорите, премиерата му в българските киносалони се очаква през октомври. И двата филма са създадени с подкрепата на Национален филмов център.

На САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТ ще бъде представена и една българска анимация - в рамките на програмата „Операция Кино” е включен анимационният филм „ХРОМОНИ” на Райна Атанасова и Ина Николова, спечелил Наградата в конкурса Филмово предизвикателство на 15-я София Филм Фест.

Да пожелаем успешно представяне на българските филми на 17-я филмов фестивал в Сараево!


„ХОТЕЛ „РАЙ” С ПРЕСТИЖНИ НАГРАДИ В ШАНХАЙ И В СОЛУН

Българският документален филм "Хотел Рай" на София Тзавелла, сценарист и режисьор, с продуценти "Агитпроп" и HBO Central Europe и HBO Bulgaria, спечели Голямата награда "Златната магнолия" за най-добър документален филм със социална проблематика на MIDA – Международен конкурс за телевизионно кино в рамките на 14-я SIFF – Шанхайския международен филмов фестивал, един от най-престижните азиатски кинофестивали, с категория А от FIAPF.

А преди това, на тазгодишния 13-и Солунски фестивал за документално кино "Хотел "Рай" бе отличен с Наградата за най-добър филм на FIPRESCI – Световната федерация на филмовите критици, както и с Наградата на гръцкия канал ERT3.

ЧЕСТИТО!


„КЕЦОВЕ” С ДВЕ ОТЛИЧИЯ И С ФЕНОМЕНАЛНО ПРИСЪСТВИЕ

НА 33-Я МОСКОВСКИ МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ

Две престижни отличия

Жералдин Чаплин, председател на международното жури – фен на „Кецове”

„Кецове“ провокира бунт на журито в Москва

Жералдин Чаплин се появи на сцената по кецове

На 2 юли 2011 в руската столица се състоя официалното закриване на 33-я Международен московски кинофестивал. На тържествената церемония бяха обявени победителите в различните категории.

За наша голяма радост, българският участник в конкурсната програма игралният филм Кецове“ си тръгва от фестивала с две престижни отличия. В компанията на 17 филма, допуснати до основния конкурс след прецизна селекция, режисьорският дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов бе сред фаворитите, като покори и зрители, и специалисти.

Разказът за вълнуващото морско бягство на шестима непознати от сивотата и проблемите в големия град впечатли журито на Федерацията на киноклубовете на Русия, което още преди официалното закриване обяви, че присъжда Наградата за най-добър филм в основния конкурс на Московския кинофестивал на филма „Кецове”.

Второто значимо признание дойде от Международното жури на основната конкурсна програма на фестивала. По време на тържествената церемония за обявяване на наградите, руският режисьор Николай Достал (член на журито) обяви от сцената Наградата на журито  - Special Mention (Специално отбелязване) за “КЕЦОВЕ”, като изтъкна високото режисьорско майсторство на дебютантите Валерий Йорданов и Иван Владимиров.

По-късно в разговор той сподели своята искрена възхита от филма и подчерта, че неговият и на Жералдин Чаплин фаворит за Специалната награда „Сребърен Георги“ е бил и си остава „Кецове”. Само един глас (журито е от 5 души) е разделял филма от наградата. В крайна сметка тя бе присъдена на руския филм „Шапито-Шоу” (Chapiteau-Show).

Голямата изненада на вечерта, обаче, дойде от номинираната за три награди „Златен глобус”  Жералдин Чаплин – председател на Международното жури. По забавен и елегантен начин тя изрази своите предпочитания пред всички присъстващи. В знак на подкрепа и „протест” срещу ощетяването на българската лента, дъщерята на Чарли Чаплин се появи на церемонията в елегантна черна рокля и с бели кецове.

За Българското национално радио Жералдин Чаплин каза:

„Цялото жури обожава този филм, той е необикновен и възхитителен. Вижте, дори аз съм с кецове – нося ги, защото харесвам вашия филм. Нима мислите, че обикновено слагам кецове под тази прекрасна вечерна рокля? Така реших да покажа своето отношение към великолепния филм. Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда – за съжаление, те са само пет. Трябваше да спазим определен баланс при наградите. Нищо, следващия път, а дотогава аз ще бъда с кецове.

На ВИП парти след закриването на фестивала посланикът на България в Русия Пламен Грозданов и директорът на Българския културен институт в Москва Буряна Ангелакиева, изключително трогнати и развълнувани от жеста на актрисата, й помогнаха да покаже на медиите символичните си аксесоари – белите кецове.

На тази непринудена среща тя сподели вълнението, с което е гледала филма – силното присъствие на младите актьори, тяхната автентичност, дълбочината на разказа и режисьорското умение да направиш своя първи филм така, все едно, че снимаш десети.

„Мога да изтъкна 100 причини, когато един филм не ми харесва. И нито една, ако филмът е великолепен, тогава думите просто са безсилни. Когато гледаш филм, правиш това с очите, сърцето, съзнанието, с цялото си същество, не гледаш с разума. Мисля, че така е сниман и „Кецове”, затова се е получил толкова искрен и непринуден.”

Жералдин Чаплин помоли да бъдат предадени специални поздрави на великолепния екип. Тя остава фен на „Кецове” и си обеща да следи новото българско кино.

Следващата спирка на екипа на „Кецове“ е фестивалът в Карлови Вари, с прожекции на 6 и 7 юли 2011.

ПРОДУЦЕНТИТЕ Галина Тонева и Кирил Кирилов ПОКАНИХА ЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН на премиерата в България. Актрисата поиска личният е-мейл на Ина Николова, изпълнителка на една от главните роли в "Кецове", както и DVD с филма.

Филмът ще бъде в кината тази есен!

ЧЕСТИТО!


ДВЕ НАГРАДИ ЗА БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ НА МЛАДИ АВТОРИ

НА IV-я ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО 2011

На IV-я Филмов фестивал за културното наследство' 2011, проведен в рамките на "Дни на наследството' 2011" в София, с организатори - Международната фондация за българско наследство професор Петър Детев" и Националния археологически институт и музей към БАН, два документални филма, продукция на  „Интернешънъл филм сървиз – София", спечелиха две награди.

"Братята, влюбени в България" на младия режисьор Анастас Джидров, със сценаристи Мариета Ангелова и Елена Димитрова, спечели Първа награда.

А "Живата вечност", също на Анастас Джидров, по сценарий на Елена Димитрова, спечели Втора награда.

ЧЕСТИТО!


„СЪНУВАМ СТАРЦИ” СПЕЧЕЛИ НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА В ЛОНДОН

На току-що приключилия в Лондон 12-и Международен етнографски филмов фестивал, който се проведе от 23 до 26 юни 2011, филмът на Адела Пеева “Сънувам Старци“ спечели Наградата на Публиката  - AUDIENCE FILM PRIZE 2011.

Фестивалът, който се провежда на всеки две години , е организиран от Кралския Антропологически Институт (RAI - The Royal Anthropological Institute) и е един от най-известните специализирани филмови фестивали в света.

ЧЕСТИТО!


ШЕСТ  НАГРАДИ ЗА БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ

НА ХХ-я МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФОРУМ „ЗЛАТЕН ВИТЯЗ”

На кинофорума „Златен Витяз”, състоял се от 14 до 23 юни 2011 в град Куркс, Русия, „Светото семейство” на Красимир Крумов спечели „Бронзов Витязь”

Наградата за режисура на пълнометражен документален филм на името на „Александър Сиделников” спечели филмът на Неда Станимирова „Към Калин”.

Със Специален диплом „За гражданско мъжество и противопоставяне на политическите манипулации в съвременния свят” бе отличен филмът „Заложници”, сценарист  Велислава Дърева, режисьор Андрей Алтъпармаков.

В категорията студентски филми Диплом „За търсене на оптимистичен изход от сложна ситуация” получи „Глухарче” на Игор Христов.

С Диплом „За обемност на метафората” бе отличен анимационният филм на Владимир Шомов „Когато бяхме грешници”.

Сребърен Диплом за студентски анимационен филм спечели филмът „Храс!” на Благой Костов.

ЧЕСТИТО!


ОЩЕ ЕДНА НАГРАДА ЗА "ЕВРОПОЛИС, ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА"

Българският документален филм "Европолис, градът на Делтата" на Костадин Бонев, по сценарий на Влади Киров, спечели Наградата на публиката на LIDF' 2011 - Лондонския международен документален фестивал.

ЧЕСТИТО!


НАГРАДИ ЗА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ КИНАДЖИИ В ИСТАНБУЛ

Международният конкурс за късометражно кино „Lions” раздаде своите награди за втора поредна година на 14 май 2011 година в Истанбул. Целта на Фондация „Istanbul 118Y Lions Social Services” е да бъдат подкрепяни младите студенти, които са се посветили на изучаване филмовото изкуство и да се окуражава стремежа им за създаване на късометражно кино. Изпратените за участие в конкурса творби на възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” пожънаха впечатляващ успех.

Наградата за втори най-добър филм беше връчена на Петра Катранджиева за „Леглото”, награда за режисура получи Ана Китанова за работата й по филма „Възглавницата”, а награда Special Mention беше присъдена на Сава Комитски за неговия филм „The Gift”.

ЧЕСТИТО!


РАДОСТНА НОВИНА ЗА БЪЛГАРСКОТО КИНО ОТ КАН!
 

Проектът "Лъжесвидетел" - сценарист и режисьор Иглика Трифонова, продуцент Росица Вълканова / КЛАС Филм, спечели Наградата "Кшищов Кешловски" на ScripTeast за най-добър сценарий от Централна и Източна Европа.
Наградата бе връчена на Иглика Трифонова на специална церемония на 18 май 2011 по време на фестивала в Кан, където се състоя заключителната сесия на ScripTeast.
Повече подробности на: http://www.scripteast.pl/3,1,119.html


НОВО ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО КИНО

Адела Пеева със специална покана за участие  в Кан

Известният български кинорежисьор-документалист Адела Пеева, автор на култовите филми „Чия е тази песен?”, „Развод по албански” и на „Кметът”, е един от 20-те избрани изтъкнати кинотворци от Европа, поканени да бъдат специални гости на тазгодишния филмов фестивал в Кан. Тя получи лична покана от Европейския комисар за култура и образование г-жа Андрула Василиу за участие в специална среща по време на фестивала. В поканата се казва:

„Имам удоволствието да бъда домакин на среща с артисти и професионалисти от киноиндустрията, която е част от тържествата по повод 20-годишнината на Програма МЕДИЯ на Европейската общност. Участието в срещата на известни и признати кинодейци, получили подкрепата на Европейската комисия за реализацията на проектите си, е от изключителна важност за нас.”

Поканата до българската режисьорка е особено признание не само за творческите постижения на Адела Пеева, но и за мястото и ролята на българското кино и българските кино творци в Европа. В писмото, придружаващо поканата, подписано от Раду Михайлеану и Флоренс Гасто - президент и секретар на „Европейското сдружение на автори, режисьори и продуценти” (ARP) - се казва: „Заради таланта ви, филмите ви и особения ви поглед към света, вашето присъствие на срещата е от изключително значение за нас.”

По време на тържествата ще бъде проведена и конференция "The Future MEDIA Programme" - Europe listens to the Audiovisual Industry”, на която ще бъде обсъдено бъдещето на програмата.

Непосредствено преди заминаването си за Кан, Адела Пеева ще представи в Мюнхен немската версия на филма „Кметът” в рамките на седмицата на българското кино в Германия, организирана от Националния филмов център и Гьоте-институт България.


ТРИУМФ НА НОВОТО БЪЛГАРСКО КИНО!!!

В 64-ТО ИЗДАНИЕ НА КИНОФЕСТИВАЛА В Кан

"Островът" на Камен Калев и "Аве" на Константин Божанов са селектирани за Петнадесетдневката на режисьорите и Седмицата на критиката

"Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров е

В СЪСТЕЗАТЕЛНАТА ПРОГРАМА НА КИНОФЕСТИВАЛА В МОСКВА' 2011

и

 В СЪСТЕЗАТЕЛНАТА ПРОГРАМА "НА ИЗТОК ОТ ЗАПАД" В КАРЛОВИ ВАРИ' 2011

Общо 49 филма попаднаха в Официалната селекция за тазгодишното 64-то издание на кинофестивала в Кан. Те са разпределени в четири категории и ще могат да бъдат видени в продължение на 11 дни. В конкурсната програма са включени 19 заглавия, като 12 от тях са европейски.

Организаторите на фестивала обявиха подбора на 43-то издание и за Петнадесетдневката на режисьорите, организирана от Асоциацията на френските режисьори в рамките на кинофестивала в Кан. Тазгодишната селекция включва 21 пълнометражни, 14 късометражни филма и 4 филма със специални прожекции.

Българското участие в Петнадесетдневката на режисьорите е с филма "Островът" на Камен Калев. И критиците, и зрителите с нетърпение очакват новия му филм, след като с "Източни пиеси" режисьорът направи силен дебют в Кан преди две години в същата секция.

Седмицата на критиката e друга паралелна секция на фестивала в Кан, която неотклонно спазва установените традиции в откриването на млади таланти. Основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици, Седмицата на критиката цели да покаже първи или втори филм на режисьори от цял свят.

В тазгодишното юбилейно издание на Седмица на критиката сред 7-те пълнометражни филма е селектиран българският филм “Аве” на режисьора Константин Божанов. В главните роли са актьорите Ованес Торосян и Анжела Недялкова.

И двата селектирани български филма са единствените представители на източноевропейското кино в своите програми.

А "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров ще се състезава в конкурсната програма на цели два от най-авторитетните международни кинофестивали – в Москва и в Карлови Вари.

И трите филма са представяни на София Мийтингс като проекти.


„ЕВРОПОЛИС – ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА” НА КОСТАДИН БОНЕВ

И "БЕЗ ДУМИ" НА ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ

С ПРЕМИЕРА В ЛОНДОН

Двата български документални филма са в програмата на Лондонския документален кинофестивал - LIDF, който ще се проведе от 13 до 28 май 2011 в сградата на Европейската комисия

Сред останалите филми се открояват „И всичко ще бъде наред” на Стивън Содърбърг, „Писмо до Елия” на Мартин Скорсезе и Кент Джонс, награденият в Сънданс „Сена” на Асиф Кападия, „Капитализъм – нашата подобрена формула” на Александру Соломон и др.  

Лондонският фестивал е най-големият фестивал за документално кино във Великобритания. Той продължава 16 дни и в него ще бъдат показани филми от 36 страни.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на London Review of Books и е насочен към социалните и политически проблеми на съвременността. Фестивалът организира срещи между автори и публика и създава предпоставки за активно междукултурно взаимодействие. Филмите са съпроводени от дискусии, водени от специалисти по отделните проблеми. "Ние искаме да покажем как публиката възприема филма като възможност за социална промяна - казва директорът на фестивала Патрик Хазард - Фестивалът е място, където се споделят идеи. Документалното кино е един от основните източници на информация за света около нас.”


„СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ”

ТРОГНА ПУБЛИКАТА В БРЮКСЕЛ

На 6 април 2011 в Брюксел се състоя специална прожекция на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев.

Гостуването на един от най-успешните български филми през последните няколко години в столицата на обединена Европа е съвместна инициатива на филмовата къща Good and Bad News и Арт Фест. Good and Bad News е създадена от Златина Русева и Любомир Георгиев и повече от 20 години се занимава с филмови продукции и организиране на културни събития. Нейна инициатива са Дунавският Музикален Фестивал, Международният фестивал за документално кино „Милениум”.

Стефан Китанов, директор на София Филм Фест и продуцент на „Светът е голям”, представи филма пред препълнената зала на Културния център “SENGHOR”. Сред присъстващите на събитието беше временно изпълняващият длъжността ръководител на българското посолство в Брюксел Румяна Митрева, директора на програма Медиа Мундус Авива Силвер, много българи, белгийци, французи, поляци и представители на други националности, живеещи и работещи в Белгия.

Всички присъстващи изразиха надежда, че и в бъдеще ще могат в Брюксел да се насладят на хубави български филми и други културни постижения.


БЪЛГАРСКИЯТ ФИЛМ "ON AIR" Е СЕЛЕКТИРАН

И ЗА ФЕСТИВАЛА ARTDECO' 2011 В БРАЗИЛИЯ

„On Air” на сценариста и режисьора Стефан Тенев, оператора Георги Райков и композитора Михаил Дичев, една продукция на "Драмаекспорт", след като вече бе селектиран за фестивала към Westbeth's Brecht Forum, сега е селектиран и за фестивала ArtDeco в Сан Паоло, Бразилия.


ВСИЧКО ЗА

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011:

http://www.siff.bg/index.php?lang=bg

НАГРАДИТЕ НА 15-я СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

На фестивала бяха представени 205 филма от 53 държави. Над 260 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

На 12 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ  в състав:  Фридрик Тор Фридриксон (Исландия) – режисьор, Алваро Брехнер (Испания/Уругвай) – режисьор. Камен Калев (България) – режисьор, Габриеле Бруненмайер (Германия) – критик,  Огньен Свиличич (Хърватска) – режисьор

РЕШИ:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс се присъжда на филма „ПОДСЛОН” (България), с режисьор ДРАГОМИР ШОЛЕВ и продуцент РОСИЦА ВЪЛКАНОВА. Наградата е диплом, статуетка и премия от 5000 евро за режисьора и продуцента на филма и беше получена от режисьора на филма Драгомир Шолев и продуцента Росица Вълканова.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО се присъжда на филма „СНЕЖНОБЯЛО” (Турция) на режисьора СЕЛИМ ГЮНЕШ. Статуетката беше получена от режисьора и продуцента на филма НУР ГЮНЕШ.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъжда на ЖОАО НУНО ПИНТО за неговия филм „АМЕРИКА” (Испания-Бразилия-Португалия-Русия). Наградата е диплом, статуетка и премия от 1000 евро.

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъжда на филма „ВЛАКОВЕ” (България) на режисьора Павел Веснаков. Наградата бе връчена от режисьора Камен Калев и Елена Илиева, бранд-мениджър на Jameson Irish Whiskey за България. Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey и бе получена от режисьора.   

НАГРАДАТА “ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „СТЪПКИ В ПЯСЪКА” (България) на режисьора Ивайло Христов. Наградата беше получена от продуцента на филма Асен Владимиров. Наградата е диплом, кашон вино ‘ARS LONGA’ и парична премия от  1000 евро за режисьора на филма, осигурени от „Домейн Бойар”.

НАГРАДАТА “КОДАК” ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ се присъди на филма „Подслон”. Наградата е диплом, филмов негатив и лабораторни услуги на стойност

2000 долара, осигурени от Кодак Синелабс – България, и бе получена от продуцента на филма Росица Вълканова.

ПУБЛИКАТА определи победителя в Конкурса за документален филм през 2011 година и наградата на Българската национална телевизия се присъди на филма „ПРАВИЛАТА НА ЕРГЕНСКИЯ ЖИВОТ” на режисьора ТОНИСЛАВ ХРИСТОВ, който лично получи наградата си. Наградата е диплом и премия на стойност 1000 евро, осигурени от Българска национална телевизия.

Журито на ФИПРЕССИ в състав: Габриеле Барера  (Италия), Мустафа Горгюн (Турция), Йордан Тодоров (България)

присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „СИМФОНИЯ НА ШУМА” на режисьорите Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон. Наградата получиха двамата шведски режисьори.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА на 15-я София Филм Фест бе избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс. Публиката избра за свой фаворит “ПОДСЛОН” на Драгомир Шолев. Наградата е диплом и парична премия от 1000 лева и се връчва на българския разпространител на филма.

За трета поредна година в партньорство със „Cinemafia” беше реализиран конкурсът ФИЛМОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО - Sofia Short Challengе. Режисьорско жури в състав Дамир Романов и Огньен Исайлович – Сърбия, и Виктор Чучков-син определиха за най-добър игрален филм в предизвикателството - “COLOURS” на екипа “Indigo”, а за най-добра анимация – филмът „ХРОМОНИ” на екипа “Yemeney”. Авторите на двата филма получиха и парична премия от 500 лева, осигурена от Фондация „Роберт Бош”. Наградените филми ще бъдат показани на международните филмови фестивали, в рамките на „Операция Кино” – Истанбул, Клуж, Сараево и София. Поощрителна награда на журито получава “Untitled” на екипа H2O/No Frame Media.

На 8-то издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха връчени следните НАГРАДИ:

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ПИЧИНГ в програмата „Проекти за втори филм”, осигурена от филмовото студио NU Boyana Film, беше връчена на проекта „INDIAN WIFE” на Роберт Лакатош (режисьор) и Андраш Мухи (продуцент), Унгария. Наградата е диплом и чек за 3000 евро.

НАГРАДАТА за най-добър пичинг в програмата „Проекти плюс минус един”, осигурена от Synchro Film, Video & Audio – Vienna, получи проектът „YOUTH” на Том Шовал (режисьор) и Гал Грийнспан (продуцент), (Израел). Наградата е диплом и чек за 5000 евро в постпродукционни услуги.

НАГРАДАТА на LVT ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОЕКТ в програмата “Проекти за втори филм” получи проектът „INDIAN WIFE” на Роберт Лакатош (режисьор) и Андраш Мухи (продуцент) (Унгария). Наградата е диплом и чек за 5000 евро в постпродукционни услуги, предоставени от DIGIMAGE - LVT Post Production.

НАГРАДАТА на LVT ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОЕКТ в програмата “Проекти плюс минус един” на София Мийтингс получи проектът „YOUTH” на Том Шовал (режисьор) и Гал Грийнспан (продуцент) (Израел). Наградата е диплом и чек за 2000 евро в постпродукционни слуги, предоставени от LVT Sofia Post Production.

На 15-то издание на международния София Филм Фест бяха връчени следните НАГРАДИ НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино:

РУСИ ЧАНЕВ, актьор (България)

ОТАР ЙОСЕЛИАНИ, режисьор (Грузия)

КЛАУДИЯ КАРДИНАЛЕ, актриса

КЛОД ЛЬОЛУШ, режисьор (Франция)


ПЪРВО ИЗДАНИЕ НА FIERI INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Fieri International Film Festival, Албания, на който СБФД е медиен партньор, ще се състои от 22 до 25 септември 2011 година. Амбицията на организаторите му е да представят различни култури, развитието на филмовия език и нови творчески идеи в независимото филмово изкуство. Събитието ще се състои в красиво историческо здание във Фиери, Албания. Конкурсът е за късометражни филми от всички жанрове. На фестивала ще бъдат показани най-новите игрални филми на известни албански кинорежисьори. А така също ще се проведат и уъркшопове със световно известни кинопедагози.

Крайният срок за заявки за участие в конкурса е 22 юли 2011.

Повече информация на: http://www.fiffestival.com/


„КОРАБИТЕ СА ПЪЛНИ” НА КОСТАДИН БОНЕВ С ПРОЖЕКЦИИ В ИСПАНИЯ

Документалният филм „КОРАБИТЕ СА ПЪЛНИ” на Костадин Бонев ще бъде показан на 2 и 3 март в Мадрид и Барселона. Прожекциите се организират от Casa Sefarad и Посолството на Република България в Мадрид. 

Филмът е създаден през 2005 година с подкрепата на Национален филмов център и с него бяха открити празниците по случай 60-годишнината от победата над нацизма в Ерусалим и Хайфа. Сценаристи на „Корабите са пълни” са Влади Киров и Владимир Игнатовски, оператор е Константин Занков, а музиката е на Николай Иванов.

През миналата 2010 година филмът за невероятното, изпълнено с опасности пътуване на няколко хиляди еврейски деца от Източна и Средна  Европа през България до Палестина по време на Втората Световна война беше показан в Загреб, Варшава, Вроцлав и Гданск.  

Casa Sefarad е обществена организация, чиято цел е проучването на сефарадската култура като неотделима част от испанската култура,  насърчаване на по-добро разбиране на еврейската култура и насърчаване на развитието на връзките на приятелство и сътрудничество между испанското и израелското общество. 

За повече информация: http://www.casasefarad-israel.es/ES/Agenda/%E2%80%9CThe-ships-are-full%E2%80%9D-un-documental-acerca-de-los-n.aspx


БЪЛГАРСКИЯТ ФИЛМ "ON AIR" Е СЕЛЕКТИРАН

ЗА Westbeth's Brecht Forum В НЮ ЙОРК

„On Air” на сценариста и режисьора Стефан Тенев, оператора Георги Райков и композитора Михаил Дичев, една продукция на "Драмаекспорт", е селектиран сред 300 филма за участие на фестивала към Westbeth's Brecht Forum, който ще се състои в Ню Йорк между от 28 април до 1 май 2011. Филмът интерпретира спомените на човек, който изживява последните си мигове между края на болката и настъпването на смъртта. Като чрез изкуството на танца, в спомените на умиращия човек преминават етапи от съзряването на мъжа, търсенето и откриването на любимия човек, загубата на любовта и образа на смъртта. Формата на филма е експериментална: танцова пластика и сценично осветление. В него участват Мариана Крънчева – прима балерина на балета на Софийска опера, и Трифон Митев -  солист на балета на Софийска опера.


ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

Гледахте – харесахте – гласувахте ли?

Десет филма начело в класацията на зрителите на „Десетилетие на българското кино”

непосредствено преди началото на 15-я София Филм Фест в Дома на киното

Инициативата, съорганизирана от Арт Фест, Националния филмов център и Програма “Култура” на Столичната община, и стартирала след края на 14-я София Филм Фест, представи в Дома на киното 34-те най-успешни български игрални филма от последните 10 години. „Десетилетие на българското кино” беше паралелна програма за аудиторията на „София Филм Фест за учащи", фокусирана изцяло върху българското кино в 2010, обявена за година на Българското кино!

Програмата се радваше на успех и определен засилен интерес сред младежката аудитория – някои от тях имаха шанса да видят за първи път филми, излезли на екран в тяхното детство и непоказвани след това! Филмите бяха представяни всяка сряда вечер от техните автори, които след прожекциите разговаряха с публиката. Входът за ученици и студенти беше свободен.

Общият брой на зрителите на програмата „Десетилетие на Българското кино” е 4244 души.

Една от реализираните идеи на нашия екип е осъществяване на ДИРЕКТЕН КОНТАКТ с публиката – благодарение на обобщените данни от попълнените повече от 800 анкетни карти и техния анализ, можем да се похвалим със създаването на общност от млади киномани -  „Клуб „София Филм Фест”, които ежеседмично получават пълна и изчерпателна програма за инициативите и програмите, свързани с Дома на киното и проектите на Арт Фест.

Вероятно именно членовете на „Клуб „София Филм Фест” бяха и най-активни в гласуването за филмите от програмата „Десетилетие на българското кино”! На сайта на Дома на киното в специалния раздел на инициативата, след регистрация, всеки зрител който пожелаеше, можеше да даде своя вот за филма, който най-много му е харесал. Според регламента един регистриран почитател на сайта и инициативите му можеше да гласува за всички филми с оценка според предпочитанията си, но... само по веднъж! Това гарантира и обективността на окончателния резултат.

От месец септември 2010, когато стартира идеята за оценка на отношението на зрителите към филмите, до края на 2010 година стотици зрители успяха да оформят окончателния рейтинг на фаворитите.

Най-харесаните ДЕСЕТ филма са:

„Източни пиеси” на Камен Калев (с рейтинг 8,78), „Писмо до Америка” на Иглика Трифонова (с рейтинг 8,69), „Козелът” на Георги Дюлгеров (с рейтинг 8,69), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев (с рейтинг 8,67), „Дзифт” на Явор Гърдев (с рейтинг 8,24), „Подгряване на вчерашния обед” на Костадин Бонев (с рейтинг 8), „Мила от Марс” на Зорница София (с рейтинг 7,77), „Емигранти” на Людмил Тодоров и Ивайло Христов (с рейтинг 7,33), „Откраднати очи” на Радослав Спасов (с рейтинг 7,17), "Опашката на дявола”  на Димитър Петков (с рейтинг 7).

Някои филми препълниха залата на Дома на киното. Най-много публика събра „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (314 души), следван от „Печалбата” (292), „Съдбата като плъх” (205), „Летете с Росинант” (199) и „Маймуни през зимата” (182).

Десетте филма, финалисти от програмата Десетилетие на българското кино, ще бъдат прожектирани в Дома на киното в седмицата, непосредствено преди откриването на 15-я юбилеен София Филм Фест – от 25 февруари до 3 март. Зрителите ще имат възможност да гласуват отново за избор на любимия си филм на Десетилетието, който ще бъде показан на специална прожекция в края на март в Дома на киното. Гласуването ще стане на сайта на Десетилетието – от 25 февруари имате шанс да дадете своя глас отново!

Изберете любимия си филм от изминалото десетилетие!

75.godini.spisanie.kino